nashiville, usa

BORTA MED VINDEN - RUNDRESA MED BUSS

Stately Oaks, USA

Denna rundresa tar dig med runt i miljöer som vore hämtade ur romanen "Borta med vinden" som utspelar sig i den amerikanska södern med sina många bomullsplantager och klassiska ortsnamn som Atlanta, Charleston och Savannah för att inte tala om Tallahassee  och Pensacola. dessutom besöker vi dixielandens New Orleans samt beser den väldiga Mississippifloden.

Dag 1: ANLÄNDER TILL ATLANTA
Vi anländer till Atlanta, huvudsätet och den folkrikaste staden i delstaten Georgia. Atlanta var den viktigaste staden i sydstaterna under amerikanska inbördeskriget eftersom man försåg Södern med krigsmaterial.  År 1864 marscherade general Sherman in i Atlanta och brände ned hela staden.  Staden har återhämtat sig från förlusten och är i dag en av de mest dynamiska städerna i Södern med ett framgångsrikt och kulturellt affärscentrum. Reseledaren möter er vid hotellet.Övernattning i Atlanta.

Dag 2: ATLANTA
Dagen börjar med en stadstur i Atlanta då du också får veta mer om en av dess berömda invånare, nämligen Margaret Mitchell. År 1936 publicerades Mitchells roman "Borta med vinden". Romanen skildrar en plantageägares dotter och hennes liv genom det amerikanska inbördeskriget och rekonstruktionstiden därefter. Berättelsen utspelar sig i den lilla staden Jonesboro. På eftermiddagen besöker vi Road to Tara-museet och Stately Oaks-plantagen som ska ha varit inspirationen till romanfiguren Tara. Du får också möjlighet att se rekvisita från filmen, till exempel kläderna som filmstjärnorna Clark Gable och Vivien Leigh bar i filmen. Övernattning i Atlanta.

Dag 3: ATLANTA − AUGUSTA – CHARLESTON
Vi lämnar Atlanta och åker västerut mot Augusta. Augusta är den näst äldsta staden i delstaten Georgia och hyser den prestigefyllda golfturneringen Masters. På eftermiddagen anländer vi till det historiska Charleston. Tiden kommer att räcka till en promenad på de kullerstensbelagda gatorna för att beundra den fantastiska arkitekturen.  På kvällen vill du kanske också njuta av en romantisk tur med häst och vagn eller varför inte en kryssning i solnedgången (valfritt). Övernattning i Charleston.

Dag 4: CHARLESTON
En lokalt guidad tur i Charleston står på programmet och eftermiddagen tillbringar du sedan helt på egen hand. Ta en runda i Charlestons historiska område, det bäst bevarade och kulturskyddade i hela landet. Trots att den vackra staden har gått igenom naturkatastrofer, det amerikanska frihetskriget samt inbördeskriget framstår den ändå som Söderns historiska pärla.  En utflykt till historiska Boone Hall-plantagen med dess speciellt arrangerade allé av ekar står som valfritt alternativ på programmet. Godset har använts i flertalet filmer samt i tv-serien "Nord och syd". Övernattning i Charleston.

Dag 5: CHARLESTON − ANTEBELLUM-PLANTAGEN – SAVANNAH
I dag går resan vidare längre söderut, mot Savannah. På vägen stannar vi på Port Royal Island för att besöka South Carolinas näst äldsta stad Beaufort. Den imponerande förkrigsarkitekturen har fungerat som bakgrund i många Hollywood-filmer, däribland "Forrest Gump". Efter lunch fortsätter vi till Savannah som en gång var världens största hamn för bomullshandel. När bomullseran var som störst kontrollerades världsmarknadspriserna på bomull i just Savannah.  Stora delar av delstaten Georgia förstördes under det amerikanska inbördeskriget men Savannah skonades från förödelsen.  Runt torgen i staden ligger flertalet byggnader som är över 100 år gamla. Många av dem är välbevarade och några är även öppna för allmänheten.  Under en guidad historisk tur (inkluderad) får du veta mer om den fascinerade historien om antebellumbyggnaderna, det vill säga hur man bodde under förkrigstiden.  De gamla lagerbyggnaderna för bomull utmed floden används i dag som butiker och små restauranger som är flitigt besökta av både den lokala befolkningen och av turister. Övernattning i Savnnah.

Dag 6: SAVANNAH − SANKT AUGUSTINE – TALLAHASSEE
Vi lämnar Savannah med dess förkrigsbyggnader och styr söderut längs Georgias kust. Städerna som passeras är lika historierika som charmiga. På eftermiddagen anländer vi till den soliga delstaten Florida. Vi stannar till vid Sankt Augustine, den charmiga staden som grundades 1565 av spanska upptäcktsresanden.  Tallahassee, Floridas huvudstad, är däremot kvällens mål. Staden är en av landets mindre och lugnare delstatshuvudstäder med ekalléer och kullar som utmärker stadsbilden. Övernattning i Tallahssee.

Dag 7: TALLAHASSEE − PENSACOLA − MEXIKANSKA GOLFEN − NEW ORLEANS
Resan går vidare till Pensacola som är ett av Floridas viktigaste semesterresmål. Staden grundades 1599 av spanska kolonisatörna som här skapade den första europeiska bosättningen i USA. Området är numer känt för sin milsvida kustlinje längs mexikanska Golfen, varav stora delar av den bevarats som statliga och federala parker. Nästa stopp är Mobile i delstaten Alabama. Mobile, som grundades 1702, blev snabbt en av de mest betydelsefulla hamnarna utmed Gulfkusten. På kvällen anländer vi till New Orleans, kreolkulturens stad.  I dag är staden influerad av spanska, franska, karibiska, afrikanska och anglosaxiska kulturer i en salig blandning. Detta märks inte minst på matkulturen, arkitekturen och – såklart – musiken. Upplev smältdegeln ombord på en flodbåtskryssning med middag till rytmer av ett Dixieland-jazzband (valfritt). Övernattning i New Orleans.

Dag 8: NEW ORLEANS
En dag att uppleva staden på egen hand. Passa på att insupa charmen och upplevelsen i en av USA:s mest unika städer, den franska atmosfären och storheten i New Orleans. Vi rekommenderar ett besök på en av plantagerna som fortfarande är i bruk (valfritt). Du kan utforska de franska kvarteren som är kända för de utsirade järnbalkongerna som är ut mot de kullerstensbelagda trånga gatorna. Övernattning i New Orleans.

Dag 9: NEW ORLEANS − BATON ROUGE – NATCHEZ
Baton Rouge, huvudsätet i delstaten Louisiana, är nästa stad att ta en kort rundtur i.  Därifrån går turen vidare via historiska Natchez Trace Parkway-leden mot Natchez. Den drygt 700 km långa leden visar åratal av indianernas och européernas historia i fantastisk natur. Natchez är den äldsta europeiska bosättningen vid Mississippi-floden.  Före det amerikanska inbördeskrigets utbrott byggde Louisianas välbärgade plantageägare magnifika förkrigshem i området eftersom det ansågs vara mer översvämningssäkert. På eftermiddagen besöker vi ett av dessa hem och får se hur 1800-talets miljonärer förvaltade sin rikedom. Övernattning i Natchez.

Dag 10: NATCHEZ − MISSISSIPPI RIVER VALLEY – MEMPHIS
Vi lämnar Natchez och reser mot Memphis, som bland annat är huvudsätet för skivbolaget Sun Records. Med sin stora flodhamn var staden en av de viktigaste anknytningarna i handeln med bomull före det amerikanska inbördeskriget. Memphis är också känt för att vara bluesens hemvist. En snabb stadstur tar dig till Beale Street som är stadens livligaste gata och där blues (men även annan sorts musik) spelas fram till småtimmarna på flertalet nattklubbar. Åk också längs Front Street, känd som Cotton Row från forna dagar då bomullshandlare och köpmän sålde sina varor här. Men ett besök i Memphis är inte ens värt namnet utan ett besök i Elvis Presleys hem Graceland (valfritt). Övernattning i Memphis.

Dag 11: MEMPHIS – NASHVILLE
Vi fortsätter till countrymusikens hemvist Nashville. Staden fick sitt smeknamn under den första sändningen av radioprogrammet WSM Barn Dance som var föregångare till Grand Ole Opry. Det nyrenoverade Ryman Auditorium i stadens centrum som tidigare inhyste Grand Ole Opry, studiorna nära Music Row samt självaste Opryland har bidragit till Nashvilles rykte om att vara countrymusikens viktigaste stad. Övernattning i Nashville.

Dag 12: NASHVILLE − CHATTANOOGA – ATLANTA
Turen går vidare från musikstaden till Chattanooga som är känt för sin Choo Choo och som fått nationellt erkännande för återuppbyggnaden av det vackra centrumet och strandpromenaden vid floden. På eftermiddagen är vi tillbaka i Atlanta där rundturen får sitt slut.


Info! Vänligen kontakta resebyrån för information om priset.